X

Hibaüzenet

OK
Így szabadulj meg a hiteledtől!
2017. május 24.

- Olvasási idő: 1,5 perc -

Sajnos mindenki életében előfordul olykor, hogy megcsúszik a költségvetés és akarva-akaratlanul túlköltekezik a család, sok esetben akár hitelből is! Ilyenkor a legfontosabb teendőnk, hogy megőrizzük a hidegvérünket és hideg fejjel átgondoljuk, miként oldhatjuk meg a pénzügyi nehézségeinket.

5 tipp, miként fizethető vissza a leggyorsabban a hitel

  • Magunkkal elszámolni! Emberek vagyunk és néha hibákat követünk el, ez így természetes. Emészteni magunkat egy-egy pénzügyi „malőrért” felesleges, viszont letagadni, hogy hibáztunk, igazi ostobaság. Érdemes tehát minél hamarabb szembenézni a történtekkel, mihamarabb megoldani a helyzetet és legfőképpen tanulni a korábbi hibából.
  • Hiteltörlesztési terv! Készítsünk hiteltörlesztési tervet, amelyben pontosan meghatározzuk, milyen ütemben fizetjük majd vissza a hiteleinket. A tervezésnél vegyük figyelembe saját pénzügyi helyzetünket és hasonlítsuk össze a bevételeket a kiadásokkal. Végül tűzzünk ki reális célokat, amelyeket képesek leszünk majd betartani a jövőben!
  • A hitelt fizesd ki legelőször! Bruttó fizetésünk után fizessük be az adót (ez alkalmazottaknál automatikus) majd rakjuk félre a tervezett hitel törlesztő összegét. A maradék a nettó fizetésünk! Ehhez mérten válasszunk meg életvitelünket és költési szokásainkat. Ez néha nagyon nehéz döntés lehet, de hosszútávon nagyon kifizetődőnek bizonyulhat!
  • Optimalizáljuk a kamatterheket! Ha többféle hitelünk van – például áruhitel, hitelkártya adósság, baráti kölcsön, stb. – akkor érdemes fontossági sorrendbe állítani a hitelek visszafizetését, az egyes hitelek kamatszintjének figyelembevételével. Minél magasabb egy hitel kamatszintje, annál hamarabb érdemes visszafizetni!
  • Hitelkiváltás alacsonyabb kamatú termékkel! Érdemes lehet a magasabb kamatszintű termékeket, olcsó és akciós hitelekre cserélni és aztán arra alkalmazni a fenti 4 pontot! Ennek jelentőségét a legtöbben helytelenül alábecsülik, pedig közép- és hosszútávon, akár tíz- vagy százezreket is jelenthet.

+1 tipp

Ha sikerült kifizetni az összes hitelünket, továbbra is rakjuk félre a korábbi törlesztőrészlet összeget és takarítsunk meg a magunk és szeretteink jövőjéért!