X

Hibaüzenet

OK
Lakástakarék: mennyit érdemes havonta félretenni?
2016. november 09.

A lakástakarék szerződés kedvező és bárki számára elérhető megtakarítási forma, aminek nagy előnye, hogy állami támogatásra való jogosultság esetén az állam is kiegészíti a félretett pénzünket. Nem csoda, hogy egyre többen érdeklődnek iránta. Akár már havi ötezer forinttal is elkezdhetünk lakáscéljainkra gyűjteni, de nézzük, mennyit éri meg a legjobban félretenni!

A lakástakarék szerződésebe havonta rendszeresen befizetett összeg 5 000 és 20 000 forint között lehet, ezt mi választhatjuk meg attól függően, mennyi fér bele a havi költségvetésünkbe. A spórolt pénzünkhöz aztán az állam állami támogatásra való jogosultság esetén, minden év végén hozzáteszi a befizetett összeg 30 százalékát, de legfeljebb 72 000 forintot*. A pontos összeg meghatározásakor azt is érdemes figyelembe venni, hogy a futamidő lejártakor mennyi pénzre lesz szükségünk céljaink megvalósítására.

Ha havi húszezer forintnál többet is félre tudunk tenni, akkor ehhez érdemes egy újabb lakástakarék szerződést kötni, és egy közeli hozzátartozót kedvezményezettként megjelölni. Ez lehet házastárs, szülő, nagyszülő, testvér vagy gyermek, illetve bármely közeli hozzátartozó, akinek még nincs megkötött lakástakarék szerződése. Persze az új ügyfél önállóan, saját nevére is nyithat lakástakarék szerződést. A megkötés mindössze annyi, hogy egy személy csak egy lakástakarék szerződésnek lehet kedvezményezettje, és szerződésenként évi maximum 72 000 forint állami hozzájárulással számolhatunk.

Fontos kitétel, hogy a futamidő lejárta után a megtakarítást lakáscélra kell felhasználnunk, de ebbe a lakásvásárlástól az energetikai korszerűsítésen át az új konyha beépített bútorokkal való felszereléséig, rengeteg dolog belefér. Ha a megtakarítást mégsem lakáscélra használjuk fel, vagy egyszerűen csak nem tudjuk kiadásainkat számlákkal igazolni, az állami támogatástól elesünk ugyan, de a betéti résszel növelt megtakarításainkhoz ugyanúgy hozzájutunk.

A futamidőt is mi választhatjuk meg attól függően, hogy négy, öt, hat, nyolc vagy tíz évre tudjuk-e nélkülözni a havonta befizetett pénzünket. Fontos tudni, hogy ha a 4 év megtakarítási idő előtt szeretnénk kivenni pénzünket a lakástakarékból, akkor az állami támogatást nem kaphatjuk meg, de az a pénz, amit betettünk, nem vész el, és a betéti kamatokat is hozzájutunk. Ha négy évnél hosszabb futamidőt választottunk, és mégis kivesszük a pénzünket 4 év után, akkor nem esünk el az állami támogatástól sem, amennyiben egyébként a személyi és felhasználási feltételeknek megfelelünk.

A számunkra legmegfelelőbb lakástakarék szerződés kiválasztásakor fontos szempont, hogy betét, vagy hitel fókuszú lakástakarékot szeretnénk. A hitel fókuszú lakástakarék szerződés célja, hogy a szerződés lejárta után opcionálisan igénybe vehető hitel alacsonyabb kamatozású, ugyanakkor a lehetséges legnagyobb összegű legyen. Ha lakást szeretnénk vásárolni, és nincsen más forrásunk, akkor a megtakarított összeg valószínűleg nem lesz elég, és érdemes a hitelfelvételen elgondolkodni.

A betét fókuszú lakástakarék szerződésnél a cél a minél magasabb betéti kamat elérése, ezt akkor érdemes választani, ha előreláthatólag nem lesz szükségünk hitel felvételére, például felújítás, bővítés, korszerűsítés esetén, vagy ha már nem sok hiányzik a lakásvásárláshoz. Amennyiben csak megtakarítási céllal nyitunk lakástakarék szerződést, a legfontosabb szám, amit figyelnünk kell, az az EBKM mutató. Az EBKM a befektetésünk átlagos éves hozamát mutatja meg, ezért ez alapján érdemes összehasonlítani az ajánlatokat.

*Az Erste Lakástakarék termékei kapcsán az állami támogatás éves mértéke szerződésenként és személyenként, az adott megtakarítási évben – rendszeres befizetést feltételezve – az adott szerződés alapján betétként elhelyezett összeg 30%-a, legfeljebb évi 72 000 Ft, amely havi 20 000 Ft-os megtakarítás esetén érhető el.
Az EBKM érték a betéti kamat és az értékpapírok hozama számításáról és közzétételéről szóló 82/2010. (III. 25.) korm. rendelet alapján kerül megállapításra, havi 20 000 Ft folyamatos betételhelyezést feltételezve. Az Erste Lakástakarék Zrt. értékesített termékeinek állami támogatással együtt számított EBKM értéke 4,16%–11,47%, az állami támogatás nélkül számított EBKM értéke (-)1,46%–0,73%, a megtakarítási idő, a módozat és a kedvezményre való jogosultság függvényében. A kapcsolódó THM érték 5,63%–7,48% a megtakarítási idő és a módozat függvényében. A tájékoztatás nem teljes körű, a betéti szerződés részletes leírását az Általános Szerződési Feltételek (Üzletszabályzat), az igénybe vehető kedvezmények feltételeit az Akciós hirdetmény tartalmazza.
Az EBKM és THM meghatározása az aktuális feltételek és a hatályos jogszabályok figyelembevételével történt, a feltételek változása esetén a mértéke módosulhat.