X

Hibaüzenet

OK
Személyi kölcsön: mikor éri meg felvenni?
2016. október 19.

A személyi kölcsön a legszabadabban elkölthető hitelforma, gyakorlatilag bármire fordítható, de azért érdemes saját magunknak korlátot szabni, hogy csak a valóban fontos és előrevivő dolgokra vegyük igénybe ezt a remek lehetőséget. Összeszedtük, mik azok a gyakori élethelyzetek, amikor megéri ebben a megoldásban gondolkozni.

2016-ban egyre többen vesznek fel nemcsak lakáshitelt, de személyi kölcsönt is. Utóbbi annak is köszönheti népszerűségét, hogy gyorsan, egyszerűen felvehető, és nincs szükség fedezetre sem. Mostanában pedig különösen kedvező feltételek mellett juthatunk hozzá.

Jó döntés lehet olyan célra személyi kölcsönt felvenni, amivel közelebb kerülhetünk egy jobb fizetéshez, egy olyan munkahelyhez, amit sokkal testhezállóbbnak érzünk a jelenleginél, akár új szakma elsajátításán keresztül. Az értékes tudást nyújtó képzések igen drágák is lehetnek, de ha a munkaadónk nem hajlandó erre áldozni, akkor magunk is állhatjuk a szakmai továbbképzésünk költségeit. Ugyanígy jó befektetés lehet, ha jogosítványt szerzünk, vagy nyelvet tanulunk, ha ezáltal jobb munkalehetőségekhez juthatunk.

Lakásfelújításnál is segítséget nyújthat a személyi kölcsön, ha például energetikai korszerűsítésre, szigetelésre vagy ablakcserére vesszük igénybe, akkor már az első téli hónapokban érezhetjük a hatását a fűtésszámlára tekintve. Egyéb korszerűsítési munkákra is érdemes lehet személyi kölcsönt igénybe venni, az elköltött pénz akár a többszörösét is visszahozhatja, amikor eladjuk a lakást.

Előfordulhat az is, hogy hirtelen anyagi segítségre lesz szükségünk, mert kiderült, hogy beázik a tető vagy sürgős cserére szorul a kazán. Ha ezekre az azonnali elhárítást igénylő esetekre nincsen saját tartaléka a családnak, akkor a bank ki tud minket húzni a bajból.

Vannak olyan élethelyzetek, amikor nem tudjunk megvárni, hogy havonta apránként gyűjtsük össze a pénzt. Ilyen lehet egy váratlan betegség, amikor magánorvost, drága kezelést, gyógyszereket kell fizetni, és azonnal kell cselekedni. Akár egy komolyabb fogorvosi beavatkozás is súlyos százezrekbe kerülhet, aminek a hirtelen kifizetéséhez segítségre lehet szükségünk.

Személyi kölcsönt olyan dolgokra nem éri meg felvenni, amikre vágyunk ugyan, de nem visznek minket előrébb. Akkor is meggondolandó a hitelfelvétel, ha már most is gondot jelent hó végéig a pénz beosztása. Ha biztosak vagyunk abban, hogy telik a havi költségvetésünkből a törlesztőrészletekre, azért mindig úgy számoljunk, hogy maradjon pénzünk ezen felül egyéb váratlan költségekre.