X

Hibaüzenet

OK
Így építhetsz sziklakertet saját kezűleg
2017. május 10.

- Olvasási idő: 1,5 perc -

Különleges és egzotikus növények, káprázatosan szép sziklák, harmónia és színpompa. Ezzel az élménnyel ajándékozza meg a kerttulajdonosakat egy jól megtervezett és gondosan karban tartott sziklakert, melyet némi kézügyességgel és kalandvággyal akár saját kezűleg is elkészíthetünk. Mielőtt azonban lelkesen belevágunk a tervezésbe és a kivitelezésbe, érdemes alaposan tájékozódni. Ehhez nyújt segítséget mai bejegyzésünk, amelyben összegyűjtöttük a legfontosabb információkat.

  • Helyválasztás! A legjobb választás egy lejtős, lehetőleg déli (délnyugati) fekvésű rész, ahol a talaj laza és jó vízelvezető képességgel rendelkezik. Ugyanakkor napos és nyílt terület építsünk, amely soha sem vizesedik túl. A helyválasztásnál érdemes figyelembe venni a kiválasztott növények igényeit is és ez alapján kijelölni a területet.
  • Növényválasztás! Válasszunk többféle élőhelyről származó növényt, amellyel a sziklakert egy egzotikus kompozícióvá válhat. De ügyeljünk arra, hogy a növényeknek hasonló igényei legyenek, amely viszont a gondozásnál jelenthet számunkra praktikus segítséget.
  • Sziklaválasztás! Kizárólag a fantáziánk és a pénzügyi lehetőségeink szabhatnak határt a sziklaválasztásnak, hiszen az egyszerű zsalukőtől a távoli országokból érkező mediterrán vagy egzotikus sziklákig, minden elérhető a hazai vásárlóközönségnek is. Általában vulkanikus kőre, üledékes kőzetre vagy dolomitra és homokkőre esik a választás. Egyszerű és költséghatékony megoldást jelent, ha a környezetünkből szerezzük be a sziklákat.

Sziklakert építése 7 lépésben

  1. Megfontoltan! Tervezzünk gondosan, rászánva az időt a hely, a növények és a sziklák kiválasztásának! A siker a sziklakert esetében is a részletekben rejlik.
  2. Gyomirtás! Jelöljük ki a sziklakert helyét és 2-3 héttel a tervezett kezdés előtt permetezzük le az egészet gyomirtóval.
  3. Ássuk ki 15-20cm mélyen a talajt és töltsük fel 8-10 cm vastagságban kavicstörmelékkel az árkot. Ez a réteg fog sziklakertünk vízelvezetéséről gondoskodni a jövőben.
  4. Ágyazzuk bele a sziklákat és köveket a kavicstörmelékbe. A lapos, széles kövek alulra, míg a többi felülre kerüljön. Lehetőségeink szerint próbáljunk meg minél természetesebb hatást elérni.
  5. Töltsük fel folyamatosan a sziklák és kövek közti részt laza talajkeverékkel úgy, hogy jól nyomkodjuk a földet a sziklák közé.
  6. Ültessük el a sziklakertbe, az előre kiválasztott növényeket. figyelembe véve azok hő-, fény- és vízigényét.
  7. Élvezzük munkánk gyümölcsét, minél többet.

Tetszett a bejegyzésünk? Iratkozzon fel hírlevelünkre is és elküldjük Önnek a legfrissebb otthonteremtéssel kapcsolatos bejegyzéseinket.