X

Hibaüzenet

OK
Ezért nevelj saját baromfit
2017. február 13.

- Olvasási idő: 2,5 perc -

„Az vagy amit megeszel” – tartja a világhírű ókori görög orvos, Hippocrates, mintegy 2500 éves bölcsessége, mely napjainkban aktuálisabban cseng, mint valaha. Az elmúlt években a táplálkozással kapcsolatos kérdések - társadalmunk lesújtó egészségügyi statisztikái miatt - egyre inkább előtérbe kerültek! Nincsenek azonban könnyű helyzetben azok, akik valóban jó minőségű húst szeretnének napról-napra a család asztalára rakni. Ezen vagy éppen az olyan televízióban futó sikerszériákon felbuzdulva, mint például a River Cottage, egyre többen gondolkodnak el hazánkban is, egy házi baromfi ól építésén. De érdemes egyáltalán belevágni? És mit nyerhetünk egyáltalán egy saját baromfi óllal? Erről szól a mai bejegyzésünk!

9 érv arra, miért érdemes saját baromfit nevelni

 1. Egészségesebb hús! A házi szárnyasok tartásakor pontosan tudjuk, hogy táp- és gyógyszermentes lesz az előállított hús vagy húskészítmény. Mivel a szabadtartású szárnyasok sokkal egészségesebben élnek, mint ketrecben vagy ipari telepeken élő társaik, így húsuk is egészségesebb és sokkal vitamindúsabb!
 2. Ízletesebb hús! A házi szárnyasok egyedi íze felejthetetlen és az összes korábbi fáradtságért cserébe, busásan kárpótolja a gazdát. Különleges íz világ ez, ahol nem a fűszerek, adalékok és mesterséges aromák dominálnak, hanem a csirke, a kacsa és a liba jellegzetes, utánozhatatlan íze. Egyszerűen mennyei!
 3. Minőségi tojás! A legfinomabb sütemények elkészítéséhez kizárólag a legjobb minőségű tojásokat érdemes felhasználni. Egyértelműen kijelenthető, hogy a szabadtartású csirkék tojásából készülnek a legjobb piskóták, palacsinták és tészták, melyek íze, színe és állaga egyszerűen tökéletes.
 4. Minőségi zsiradék! A szabadtartású és állandóan legelő szárnyasok zsírja gyönyörű sárga és ízletes. Ezt a gazdák legtöbbször maguknak tartják meg és nem adják el semmi pénzért. Hihetetlenül finom panírozott ételek és sült szárnyasok alapanyaga ez, mely semmihez sem fogható természetes ízt kölcsönöz minden ételnek. Akár egy szelet kenyérre kenve is igazi gasztronómiai élményt nyújt bárki számára.
 5. Morálitás! Nagyáruház, hentes vagy házi vágás? Teljesen mindegy! Bárhonnan is érkezik a hús, mindenképpen a mi igényeink miatt kerül a jószág levágásra. Ne hazudjunk tehát magunknak ezzel kapcsolatban és ne hárítsuk tovább a felelősséget. Tiszteljük meg inkább a jószágot azzal, hogy életét nem egy baromfitelep sötét ketrecében tölti több tíz ezer másik állattal összezsúfolva, hanem a friss levegőn, boldogan kapirgálva.
 6. Kifizetődő! Habár a házi szárnyasok nevelése sohasem a pénzről, hanem egészségünkről szól, a táp- és gyógyszermentes, szabadtartású és ún. „boldog” szárnyasok nevelése anyagilag is kifizetődő lehet. Ha ugyanis egészségesebb húst eszünk, akkor valószínűleg kevesebbet kell majd gyógyszerre és kezelésre költeni a jövőben.
 7. Környezetbarát! A baromfitelepek és baromfi feldolgozók ipari szellőzőrendszerei, gépsorai és hűtőberendezései, valamint az éjjel is világító lámpái rengeteg áramot emésztenek fel, amely jelentősen megterheli a környezetünket. Nem beszélve a jószágok és termékek ide-oda szállítása miatt keletkezett szén-dioxid mennyiségre, amit a szállító járművek pufognak a levegőbe.  
 8. Edukatív! A mai gyermekeknek legtöbbször fogalmuk sincs arról, honnan származik az asztalra került élelmiszer. Ez persze nem azt jelenti, hogy egy kisgyermek szeme előtt kellene levágni az állatokat, de nagyon hasznos és érdekes tapasztalatot jelenthet számukra, ha közelebbről megismerkednek a baromfi ól lakóival.
 9. Hasznos elfoglaltság! Számtalan esetben előfordul, hogy a vidéken hagyott idősebb generáció haszontalannak és kiszolgáltatottnak érzi magát. Egy baromfi ól ellátása nem túl megterhelő munkát jelenthet számukra és megerősítheti őket abban, hogy nagyon is hasznosak a család számára.

Tévhitek a baromfi óllal kapcsolatban

 • Kosz és bűz! A szárnyasok házi tartása csak akkor jár együtt e két kellemetlen jelenséggel, ha a gazda nem tartja napi rendszerességgel tisztán az ólat! Ha pedig az állatok saját zöld területet kapnak – és nem egy szűk kopár ólban tengetik mindennapjaikat – akkor bőven elég heti fél órás takarítási idő is, hiszen szükségleteik nagy részét, a szabadban végzik el.
 • Legyen „bio”! Teljesen felesleges a házi szárnyasok esetében bonyolult szabályrendszereknek megfelelni, hiszen ezzel csak a saját feladatunkat nehezítjük meg és semmit sem nyerünk. Törekedjünk inkább a nevelés során, az ökológia egyensúly fenntartására és a természet kínálta lehetőségek kiaknázására.

Tetszett a bejegyzésünk? Iratkozzon fel hírlevelünkre is és elküldjük Önnek a legfrissebb otthonteremtéssel kapcsolatos bejegyzéseinket.