X

Hibaüzenet

OK
Erre figyeljünk, ha menhelyről fogadunk örökbe kutyát
2016. szeptember 05.

Nagyszerű érzés új esélyt adni egy érző lénynek, akiből aztán hűséges társunk válhat. Ha nem ragaszkodunk hozzá, hogy első tulajdonosai legyünk egy bizonyítottan fajtatiszta kutyának, akkor egy menhelyi kutyában is pótolhatatlan új családtagra találhatunk.

Sokan azt gondolják, hogy a menhelyekre csak sérült kutyák kerülnek, ezért félnek az örökbefogadástól. Pedig ha megadjuk a lehetőséget, innen is szert tehetünk egészséges lelkű, kiegyensúlyozott kutyára, legfeljebb az elején több türelemre lesz szükségünk. Az viszont biztos, hogy ha menhelyről vinnénk haza háziállatot, azt jól meg kell fontolnunk, nehogy mi tegyük ki újabb csalódásnak. Ha a család minden tagja elkötelezett a kutyatartás mellett, és az eltartását elbírja a családi kassza, akkor már nincsen nagyon nehéz dolgunk.

A jó választáshoz a legfontosabb, hogy átgondoljuk, milyen kutya illik az életünkbe. Mennyit tudunk vele sétálni, esetleg is futni járnánk-e vele, napközben sokat lenne-e egyedül, lakásban élne-e velünk vagy kertes házban, gyerekek mellé keresünk-e családbarát kutyát. Ha meglátogatunk egy szimpatikus menhelyet, nyugodtan kérdezzünk a gondozókat a kutyákról, ők már alaposan ismerik őket, és tudják, hogy mennyire aktívak vagy éppen gyerekszeretőek.

Ne lepődjünk meg, ha bennünket is kifaggatnak, a gondozóknak is az a célja, hogy a kutyák megfelelő otthonra találjanak. Szánjunk időt arra, hogy jobban megismerkedjünk a kiválasztottunkkal, nézzük meg, mennyire játékos, türelmes, barátságos, látogassuk meg többször, mielőtt hazavinnénk. Akkor sem kell feltétlen tenyésztőtől vásárolnunk, ha egy konkrét családbarát kutyafajtára vágyunk. A fajtamentőknél találhatunk spánielt, beagle-t, vagy éppen golden retrievert.

A legtöbb menhelyen gondoskodnak a kutyák állatorvosi kezeléséről, és mire hazavisszük, minden szükséges oltással rendelkeznek, és egészségesek, vagy legalább a gyógyulás útjára léptek. Ennek ellenére mindig kérdezzünk rá a kutya egészségi állapotára, és ha megtaláltuk a család új négylábú tagját, az oltási könyvét is vigyük haza magunkkal.

Hasznos lehet, ha előre megbeszéljük, hogyan osztjuk meg a kutya körüli feladatokat, ki és mikor viszi sétálni, kinek a felelőssége az etetés, itatás, ki viszi orvoshoz vagy kutyaiskolába. Ha gyerekek is vannak a családban, akkor kisebb feladatokkal érdemes őket is megbízni, főleg, ha az ő ötletük volt a kutyatartás.

Örökbefogadni nemcsak azért érdemes, mert egy odaadó, hűséges társsal leszünk gazdagabbak, és mert ezzel egy kutya sorsát jobbra fordíthatjuk. Az örökbefogadással egy a miénken túl egy másik kutyának is estély adunk, aki bekerülhet a felszabadult helyre, emellett a pénzünkkel támogathatunk egy állatmenhelyet, és így egy kicsikével hozzájárulhatunk a többi kutya ellátásához.